Tilrettelegging av det allmennpedagogiske tilbudet for barn som trenger ekstra støtte
I barnehagen ønsker vi å tilpasse tilbudet vårt til hver enkelt barns behov, også for de som trenger litt ekstra støtte. Vi jobber tidlig for å sikre at alle barn får den hjelpen de trenger for å trives og føle seg inkludert. Vi evaluerer og justerer støtten fortløpende, slik at den alltid er tilpasset barnets utvikling. Barnehagen skal legge til rette for at behov blir ivaretatt innenfor det ordinære barnehagetilbudet om mulig.
Inkludering er også å skape muligheter for sosial deltakelse. Lek er vår viktigste arena for at barna skal knytte bånd og bli kjent med hverandre. Hvis vi ser at et barn har behov som ikke dekkes av det vanlige tilbudet, informerer vi foreldrene om muligheten for tilrettelegging.
Vi samarbeider nært med fagfolk fra for eksempel Pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT) for å sikre at hvert barn får best mulig støtte. Før vi kontakter andre tjenester, informerer vi foreldre og ber om foreldrene sitt samtykke. Barnehagen har sin egen kontaktperson i PPT som har månedlige besøksdager i barnehagen. Foreldre er velkommen til avtalt møte med spesialpedagogen om ønskelig. Observasjon og forslag om tiltak for tidlig innsats blir ofte gjennomført.
Vi ser på samarbeidet med helsestasjon, barnevern og andre instanser som en naturlig del av vårt arbeid for å gi barna et helhetlig tilbud. Vi følger alltid reglene om taushetsplikt, så foreldrene kan føle seg trygge på at vi håndterer informasjonen deres med omhu.
Ved å skape omsorgsfulle og trygge relasjoner er målet vårt at barna skal føle seg anerkjent, oppleve mestring, og føle seg trygge i barnehagen. Samtidig setter vi inn tidlig innsats for å hjelpe dem på best mulig måte.
Barn som har behov utover det ordinære tilbudet kan vi sammen med foreldrene vurdere søknad om §37. Barnehagelova §37 seier at kommunen skal sikre at barn med nedsett funksjonsevne får eit egna individuelt tilrettelagt barnehagetilbod.